EMLAK DANIŞMANLIĞI MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ BAŞVURULARI BAŞLADI

TOBB MEYBEM iş birliği ile Odamızda gerçekleşecek olan “Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavı” için 13 -17 Eylül 2021 tarihleri arasında başvurular alınacaktır.

SINAV BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR :

1) Başvuru Formu (ilgili dosyalar altında yer almaktadır.)

2) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

3) Fotoğraf (2 adet)

4) Islak İmzalı Başvuru Formu, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Fotoğraf (2 adet) ve Ödeme Dekontu Ilgın Ticaret ve Sanayi Odasına Teslim Edilecektir

Evrakların teslim edileceği adres: Ilgın Ticaret ve Sanayi Odası-Ayvatdede Mah, 114000. Sk. No: 1 Ilgın / Konya

Sınav ve Belgelendirme Ücret Detayları:

Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 sınav ücreti KDV dâhil 800 TL’dir.

TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş (Devlet Teşviki Hesabı)

İŞBANKASI AKAY ŞUBESİ

IBAN: TR57 0006 4000 0014 2011 1580 36

Para Yatırılması Hakkında Önemli Not:
Lütfen Ücretleri Yatırırken, Ad-Soyad, TC Kimlik No, Başvuru Yapılan İl ve Sınav Bilgilerini Dekontun Açıklama Kısmına Yazınız.

Emlak Danışmanlığı yapanlar bundan böyle Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorundadırlar.

• İl Ticaret Müdürlükleri, Yetki belgesi vermeyecektir (Madde 6)
  • Yetki belgesi alınmadığı takdirde, işletmenin faaliyetini sürdürmesi mümkün değildir.
  • Belediyeler, ruhsat vermeyecektir (Madde 21)
  • Önce yetki belgesi verilecek, sonra ruhsat verilecektir.
  • İl Ticaret Müdürlükleri, her türlü denetim yapmaya yetkilidir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor? Kim Hangi Belgeyi Almalı?

• Gerçek kişi ve esnaf sanatkarlar için «Firma Sahibi»
  • Tüzel kişiler (şirketler) için «Temsile Yetkili Kişilerden En Az Biri»
  • Şubeler için «Şube Müdürü»nün
  • Pazarlama/Satış Personellerinin tamamı

Sınav ve Belgelendirme Ücret Detayları Nelerdir?

Yetkili

Alınacak Mesleki Yeterlilik Belgesi

ÜCRET

Firma Sahibi

Şube Müdürü

Pazarlama/ Satış Personeli

Pazarlama/ Satış Personeli

Emlak Danışmanı Seviye 4

700 TL

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Kapsamında Firma Sahibi veya Temsile Yetkili Kişiler İçin Şartlar

• On sekiz yaşını doldurmuş olması
  • En az lise mezunu olması
  • MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP OLMASI
  • İflas veya konkordato durumunda bulunmaması
  • Devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı vb. suçtan hüküm giymiş olmaması

Yetki Belgesi Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

Yetki Belgesi, 5 yılda bir yenilenecektir. Aynı şekilde mesleki yeterlilik belgeleri de 5 yılda bir yenilenecektir.

Yetki Belgesi Alan İşletmeler, Hangi Hizmetleri Verecek?

• Taşınmaz alım satımı ve kiralama konusunda pazarlama faaliyetleri ve aracılık faaliyetleri
  • Tapu işlemlerine aracılık
  • Taşınmazla ilgili inceleme, araştırma, raporlama
  • Rayiç bedel ile ilgili bilgi aktarma

MUAFİYETLER:

• 5 Haziran 2018 tarihinden önce «Vergi Kaydı» ve «Oda Kaydı» bulunanlar için «En Az Lise Mezunu Olma» şartı aranmayacaktır.
  • 5 Haziran 2018 tarihinden önce «Vergi Kaydı» ve «Oda Kaydı» bulunanlar için Halk Eğitim Merkezlerinden alınmış olan «Emlak Komisyonculuğu» vb. emlak sektörü ile ilgili kurs bitirme sertifikası olanların «Mesleki Yeterlilik Belgesi» almasına gerek yoktur
  • Pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından (Örn: Meslek Yüksekokulu Emlak Komisyonculuğu Bölümü, Meslek Lisesi Emlak Komisyonculuğu Bölümü) mezun olanların mesleki yeterlilik belgesi almasına gerek yoktur.

NOT:  Mezun olunan bölümde mutlaka «Gayrimenkul», «Emlak» ibareleri yer almalıdır. İşletme, İktisat, Pazarlama vb. bölümlerden alınan diplomalar için mesleki yeterlilik belgesi muafiyeti olmayacaktır.

Adayların, sınavdan başarılı olduktan sonra “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” alabilmeleri için, Mesleki Yeterlilik Kurumu’na belge masraf karşılığı olarak ödenmek üzere, 200 TL belge ücreti ödemelidir.

Önemli Not:  Gayrimenkul Danışmanı Seviye 4 ve Gayrimenkul Sorumlu Danışmanı Seviye 5 meslekleri sınav ve belgelendirme ücretleri “Devlet Teşviki” kapsamında değildir. Dolayısıyla sınav ücretleri, geri ödenememektedir.